https://www.youtube.com/watch?v=5TzTYAVxr0A
sinds 1969

Historie van Jachthaven Zwaansmeerpolder

In 1969 is de jachthaven op de huidige plaats, de zuidoever van het Alkmaarder- en Uitgeester meer, ten oosten van Uitgeest aangelegd in een schitterend polderlandschap. Het is de thuishaven van de Zeil- en Watersport Vereniging Uitgeest. Over de historie leest u meer in dit artikel.

Verder lezenVideo bekijken

In 2000 kwam er een einde aan de technische staat van damwanden en steigers. Er werd een vervangingsplan ontwikkeld en begin 2005 werd de nieuwe haven feestelijk geopend. 950 meter houten- en stalen damwand alsmede 800 meter steiger en kopsteiger completeerde het geheel.

Elektriciteit en water op de steigers waren voor de havengebruikers van groot gemak. Ook de faciliteiten zijn groots gerenoveerd. Zo is de sanitaire ruimte voor dames en heren geheel verbouwd, het restaurant voldoet nu aan de huidige eisen en er is een nieuw drukriool gekomen.

De haven beschikt over 475 zomer stallingplaatsen in het water en 100 plaatsen in overdekte loodsen. ’s Winters kunnen er buiten 300 schepen worden gestald en binnen ca. 100. In het water kunnen dan in principe nog 475 schepen worden geplaatst.

De jachthaven wordt bestuurd door het havenbestuur. Dat staat geheel los van het verenigingbestuur. Beide besturen trekken samen op wat betreft het behartigen van de belangen van de leden van de ZWVU en liggers in de haven. Daartoe vindt op regelmatige basis overleg plaats.

In 't kort

1969
Start jachthaven
2000
Start vervanging damwanden en steigers
2005
Nieuwe haven geopend